Τι διαβάζεις;

Η πρόγνωση που διαβάζεις καλύπτει περίοδο μιας εβδομάδας και χαρακτηρίζεται από μια ....μινιμαλιστική προσέγγιση, σε ότι αφορά το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα στοχεύει να σου γνωστοποιήσει τις ουσιαστικές καιρικές μεταβολές που κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολο να αποθηκευθούν στην μνήμη σου. Περιγράφει μόνο σημαντικά καιρικά φαινόμενα, ανανεώνεται κάθε Παρασκευή βράδυ και ...ΣΠΑΝΙΩΣ αποτυγχάνει!!!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

2017/1η εβδομάδα. Πρόγνωση Καιρού.


Επιτρέψτε μου σήμερα μια ....μεγάλη εισαγωγή!!!

Ο καιρός φίλοι μου ΔΕΝ γνωρίζει ανθρώπινα σύνορα. Ο καιρός και η πρόγνωσή του είναι μια κατ’εξοχήν συνεργατική δουλειά. Δεκάδες Διεθνών Οργανισμών, εκατοντάδες υπηρεσίες, χιλιάδες Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, εργάζονται ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ προκειμένου να καταγραφούν ΣΩΣΤΑ τα ατμοσφαιρικά δεδομένα (Data Record), να συγκεντρωθούν δια-Κρατικά (Data Exchange), να ομογενοποιηθούν (Data Homogenization), να υποστούν επεξεργασία-αφομοιωθούν (Data Assimilation) και να τροφοδοτηθούν τα διάφορα Μοντέλα Πρόγνωσης, ώστε να παραχθούν οι Προγνωστικοί χάρτες σε μια χρονοσειρά που φτάνει τις 240 ώρες ή 10 ημέρες.

Από κει και πέρα, υπεισέρχεται η ανθρώπινη παρέμβαση. Τα αποτελέσματα των μοντέλων μπορούν να τα δουν και να τα ...ερμηνεύσουν όλοι οι στοιχειωδώς εγγράμματοι άνθρωποι, δηλαδή όλοι μας!!!

Όμως, ο επαγγελματίας Μετεωρολόγος Προγνώστης διαβάζει συνδυαστικά, μελετά διεξοδικά, ερμηνεύει λογικά, μεταφράζει την ολότητα της ατμόσφαιρας (περίπου δέκα διαφορετικά επίπεδα δεδομένων) σε καιρό και κυρίως τα συνδυάζει με αυτή την αναντικατάστατη βιωματική γνώση που έρχεται μόνο όταν διαχρονικά και με μεράκι κάνει τη δουλειά του. Όταν όλα τα παραπάνω συμβούν, πετυχαίνεται το καλύτερο αποτέλεσμα και η σωστότερη Πρόγνωση.

Την μακρά αυτή εισαγωγή την έκανα γιατί στη χώρα μας δυστυχώς ελάχιστοι ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον εαυτό τους, την επιστημοσύνη τους (πολλοί δεν την διαθέτουν καν), και εν κατακλείδει τους θεατές-ακροατές με αποτέλεσμα να ακούμε όλα αυτά τα ....ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙΡΟΥ. Κανένας δε, δεν σέβεται την δουλειά των χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται πίσω από τις ....Οθόνες.

Στην πρόγνωσή μας τώρα:

Η Πίνδος συνεχίζει να αποτελεί την διαχωριστική γραμμή του καιρού. Στις ανατολικά της Πίνδου περιοχές θα συνεχιστούν οι συννεφιές με βροχές τοπικά, χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Σταδιακά ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα αρχίσει βελτίωση από βορρά προς Νότο. Εξαίρεση η Δυτική και Βόρεια θεσσαλία, όπου ο καιρός θα παραμείνει κρύος και αίθριος «ως επί το πλείστον»

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, σχεδόν αίθριος καιρός θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα, πλην Κυκλαδων και Κρήτης όπου θα διατηρηθούν συννεφιές με λίγα ασθενή φαινόμενα (βροχές) μιας και θα ανέβει η θερμοκρασία. Διευκρινίζω ότι, σε όλη τη χώρα θα παρατηρηθεί αυτή η άνοδος τουλάχιστον 4-5 βαθμούς.

Από Πέμπτη βράδυ μέχρι και Σάββατο μεσημέρι μια γρήγορη διέλευση ψυχρού μετώπου από την Κεντρική Ευρώπη θα προκαλέσει μια εκ νέου σοβαρή ψυχρή εισβολή με συννεφιές, βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους. Διευκρινίζω ότι και αυτή η εισβολή δεν θα προλάβει να δώσει σημαντικές χιονοπτώσεις που να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν Πρωτοχρονιά με ήλιο πλην νότιας Ελλάδας και τα Φώτα με πολύ κρύο και συννεφιά παντού.

Αίσιο 2017.

1 σχόλιο: