Τι διαβάζεις;

Η πρόγνωση που διαβάζεις καλύπτει περίοδο μιας εβδομάδας και χαρακτηρίζεται από μια ....μινιμαλιστική προσέγγιση, σε ότι αφορά το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα στοχεύει να σου γνωστοποιήσει τις ουσιαστικές καιρικές μεταβολές που κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολο να αποθηκευθούν στην μνήμη σου. Περιγράφει μόνο σημαντικά καιρικά φαινόμενα, ανανεώνεται κάθε Παρασκευή βράδυ και ...ΣΠΑΝΙΩΣ αποτυγχάνει!!!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πρόγνωση καιρού 47ης εβδομάδας του 2016

Φίλες και Φίλοι γειά σας. 

Λίγο διαφορετικά αποφάσισα να ξεκινήσω σήμερα την βδομαδιάτικη πρόγνωση του καιρού.  Το αρχαίο ρήμα "φράγνυμι/φάργνυμι" θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας που έρχεται, με την μορφή του "φράττω" ή επί το νεοελληνικότερον "φράσσω".

Γίνομαι πιό σαφής. Ο Σιβηρικός Αντικυκλώνας που έχει ήδη επεκταθεί και καλύψει όλη την Βαλκανική δημιουργεί εμποδισμό (γι αυτό και λέγεται στην Μετεωρολογική γλώσσα ΦΡΑΣΣΩΝ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ). Αυτός ο εμποδισμός ΔΕΝ επιτρέπει την Ανατολική κίνηση στα Χαμηλά Βαρομετρικά Συστήματα που αναπτύσσονται στη Δυτική Ευρώπη και την Μεσόγειο και τα οποία επειδή δεν θα κινηθούν ανατολικά θα επηρρεάσουν σημαντικά την Ιβηρική Χερσόνησο την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο-Ιταλία αλλά και την Γαλλία πιθανόν με έντονα φαινόμενα και σίγουρα τα πρώτα χιόνια εκεί.   


Έτσι λοιπόν από σήμερα και μέχρι το επόμενο Σάββατο αίθριος καιρός θα επικρατήσει σε όλη σχεδόν τη δική μας χώρα. Μόνο στο Ιόνιο (κυρίως στο Νότιο) και κατά διαστήματα στα Δυτικά παράκτια τμήματα,  θα υπάρχει συννεφιά κατά τόπους και λίγες βροχές θα σημειωθούν εκεί όλες τις επόμενες μέρες.  Λίγες ασθενείς βροχές ενδέχεται να σημειωθούν και στα νοτίως της Κρήτης θαλάσσια τμήματα. Αυτό που επισημαίνω είναι ότι μπορεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά τμήματα να αναπτύσσονται αραιές ομίχλες ή και ομίχλες.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν μετά την Δευτέρα από Βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο και θα διατηρηθούν επίσης όλη την υπόλοιπη βδομάδα. Παράλληλα η θερμοκρασία που αύριο και μεθαύριο θα παρουσιάσει μια αισθητή άνοδο θα ξαναπέσει από Τρίτη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.


Φωτεινή και λαμπερή λοιπόν η εβδομάδα που έρχεται, προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στη φύση. 

Καλή βδομάδα σε όλους.