Τι διαβάζεις;

Η πρόγνωση που διαβάζεις καλύπτει περίοδο μιας εβδομάδας και χαρακτηρίζεται από μια ....μινιμαλιστική προσέγγιση, σε ότι αφορά το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα στοχεύει να σου γνωστοποιήσει τις ουσιαστικές καιρικές μεταβολές που κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολο να αποθηκευθούν στην μνήμη σου. Περιγράφει μόνο σημαντικά καιρικά φαινόμενα, ανανεώνεται κάθε Παρασκευή βράδυ και ...ΣΠΑΝΙΩΣ αποτυγχάνει!!!

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Φίλες και φίλοι,

Φαίνεται ότι ο Χειμώνας φέτος αποφάσισε να εναντιωθεί στους υπέρμαχους του.... Global Warming, τουλάχιστον για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Μάλλον λοιπόν έχουμε ένα Χειμώνα που επαναλαμβάνεται κάθε 15 με 20 χρόνια και ....ξαναφέρνει την ατμόσφαιρα (αλλά ίσως και εμάς) στα ίσα μας!!!

ΔΙαπιστώνεται λοιπόν ότι, η πρόγνωση της προηγούμενης εβδομάδας από μέρους μου ήταν αποτυχημένη ως προς την ένταση των φαινομένων, γιατί έπεσε πολύ χιόνι στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα και στα πεδινά. Αφήστε που ο ολικός παγετός ήταν πολύ πιό ισχυρός του προβλεφθέντος. Ένα παράδειγμα σας δίνω για τη Λάρισα όπου, ενώ η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία τον μήνα Ιανουάριο (τα τελευταία 40 χρόνια) είναι -21,5 .....σήμερα το θερμόμετρο έγραψε -18,6.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα των ...μοντέλων, μια γρήγορη διαταραχή περνάει αύριο από τη χώρα μας και ένα βαθύ χαμηλό σύστημα που οργανώνεται στη Νότιο Ιταλία θα μας απασχολήσει την βδομάδα που έρχεται.

Συννεφιά λοιπόν από τα Δυτικά, με βροχές, τοπικές καταιγίδες, και χιόνια σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά περνάει αύριο γρήγορα από όλη τη χώρα και απομακρύνεται μέχρι το βράδυ στο Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα γενικά δεν θα είναι πολλά.  Παράλληλα γυρνάει τους ανέμους σε νότιους και αυτό μας κάνει αισιόδοξους για την .....έστω και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Γρήγορα πάλι και από την Κυριακή το μεσημέρι αρχίζει η νέα μεταβολή του καιρού η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι την Πέμπτη. Συννεφιά λοιπόν με βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσια –παράκτια τμήματα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα με μεγαλύτερη ένταση την Τρίτη και την Πέμπτη. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα και εντονώτερα κατά περιόδους. Όλες αυτές τις μέρες,  Νοτίων διευθύνσεων άνεμοι θα επικρατούν με αυξομειούμενες εντάσεις και με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Παρασκευή και Σάββατο βελτιωμένος καιρός για να έρθει την Κυριακή νέο χαμηλό πάλι από τα Δυτικά.

Δύο πράγματα θέλω να επισημάνω : Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι τα ποσά βροχής που θα πέσουνε σε συνδυασμό με το χιόνι που λειώνει θα δημιουργήσουν πολύ ...νερό. Όλες λοιπόν οι λεκάνες απορροής θα γεμίσουν απότομα. Γιαυτό ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Το δεύτερο αφορά την υποψία όλων των συναδέλφων μου (και όχι μόνο την δική μου) ότι, επειδή τα μοντέλα δεν προλαβαίνουν να ενσωματώσουν και να λάβουν υπόψη τους την πολύ ψυχρή μάζα, εάν η θερμή εισβολή που έρχεται δεν επικρατήσει της ψυχρής μάζας που λιμνάζει σε όλη την Ανατολικά της Πίνδου Ηπειρωτική Ελλάδα, τότε οι αναμενόμενες έντονες βροχές θα είναι χιονοπτώσεις. Αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι, γιατί τότε μιλάμε για πολύ ακόμα χιόνι στο ήδη υπάρχον. Γιαυτό ΜΕΓΑΛΗ-ΜΕΓΑΛΗ-ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. 

Ακόμη μια διευκρίνηση για τους φίλους Αγρότες στη Θεσσαλία. Λογικά το -18,6 σήμερα ήταν η πλέον ελάχιστη θερμοκρασία για τον Ιανουάριο φέτος.  Καλή βδομάδα σε όλους.

Στην εικόνα δορυφόρου που ακολουθεί φαίνεται η χιονοκάλυψη στην ηπειρωτική χώρα με γκρί απόχρωση. (πηγή: EUMETSAT).


Στο βίντεο που ακολουθεί απεικονίζεται για το τελευταίο 48ωρο της έντονης κακοκαιρίας η κίνηση των νεφών και η συνεχής τροφοδοσία από το Ιόνιο. Ευχαριστίες στη EUMETSAT που το δημοσίευσε!!!



Ευχόμενος λοιπόν και ...προσευχόμενος να ....νικήσει ο Νοτιάς εύχομαι καλή βρομάδα σε όλους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου