Τι διαβάζεις;

Η πρόγνωση που διαβάζεις καλύπτει περίοδο μιας εβδομάδας και χαρακτηρίζεται από μια ....μινιμαλιστική προσέγγιση, σε ότι αφορά το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα στοχεύει να σου γνωστοποιήσει τις ουσιαστικές καιρικές μεταβολές που κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολο να αποθηκευθούν στην μνήμη σου. Περιγράφει μόνο σημαντικά καιρικά φαινόμενα, ανανεώνεται κάθε Παρασκευή βράδυ και ...ΣΠΑΝΙΩΣ αποτυγχάνει!!!

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόγνωση 37ης εβδομάδας του 2015 (5 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου).

Φίλες και φίλοι,

πέρα από το ...καυτό πολιτικό κλίμα των ημερών έχουμε και το ...καυτό μέτωπο του καιρού που κάνει την ζωή μας αυτές τις μέρες ....πολύ ζεστή.

Ψάχνοντας λοιπόν κανείς να βρει τον ορισμό του καύσωνα θα δυσκολευτεί, γιατί πολύ απλά τέτοιος ορισμός σαν “κλιματολογικό φαινόμενο της Γης” δεν υφίσταται παγκοσμίως. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός :  “αυτό που αποτελεί καύσωνα για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη ενδεχομένως να  αποτελεί κύμα ...δροσιάς για κάποιες άλλες  περιοχές όπως π.χ. ο Ισημερινός  ή οι έρημοι  Σαχάρα και  Καλαχάρι”.

Αυτό λοιπόν που αξίζει να τονίσω είναι το γεγονός ότι ο «καύσωνας» για τις περιοχές μας έχει σαφώς σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες αλλά αυτό που κυρίως “τον καθορίζει και τον ορίζει”  έχει περισσότερο σχέση με την ελάχιστη θερμοκρασία και την διάρκεια των παραπάνω φαινομένων.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Μετεωρολογική Πρακτική για να οριστεί ο καύσωνας στη χώρα μας απαιτούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Μέγιστη θερμοκρασία σε πιστοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
2. Ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
3. Επικράτηση άπνοιας ή ασθενών ανέμων  και ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος σχετικά  μικρό.
4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ Επόμενης βδομάδας
Τους 40 βαθμούς λοιπόν έφτασε η θερμοκρασία σήμερα κατά τόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα και έτσι θα συνεχίσει και αύριο. Απνοιες κυριαρχούν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η απουσία νεφών κάνει αίθριο τον καιρό. Σαββατοκύριακο λοιπόν αίθριο και ...πολύ καυτό!!!
Από την Δευτέρα μια ενίσχυση του μελτεμιού θα δώσει μια ανάσα δροσιάς και θα συνδυαστεί με λίγες βροχές και καταιγίδες σαν αστάθεια τις απογευματινές ώρες Δευτέρας και Τρίτης στην Κεντρική και Βόρεια Ηπειρωτική Ελλάδα πλην Αν. Μακεδονίας και Θράκης. 
Τετάρτη και Πέμπτη αίθριος καιρός με θερμοκρασίες μέγιστες 33-34 βαθμούς,  αρκετά χαμηλότερες από αυτές του Σαββατοκύριακου.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής μια σοβαρή μεταβολή του καιρού αναμένεται να εκδηλωθεί με ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο, συνοδευόμενο  από μεγάλη ποσότητα δυναμικής αλλά και κινητικής ενέργειας θα ξεκινήσει από τις Σύρτεις (Βόρεια Αφρική-Λιβύη) και θα κινηθεί πολύ γρήγορα Ανατολικά - Βοριειανατολικά ακολουθώντας την πορεία που φαίνεται στη διαφάνεια. Θα περάσει δηλαδή από το Ιόνιο την Βορειοδυτική Ελλάδα, την Αλβανία, την Γιουγκοσκλαβία, την Ρουμανία, την Νοτιοδυτική πάλαι ποτέ Ρωσία και θα καταλήξει στην Ανατολική Σκανδιναβία. Η κίνησή του είναι πολύ γρήγορη, ο στροβιλισμός του έντονος και τα φαινόμενα ισχυρά έως πολύ ισχυρά. Η όλη κίνηση αυτού του έντονου χαμηλού ολοκληρώνεται σε τρία 24ωρα από Παρασκευή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί. Στη χώρα μας τα έντονα φαινόμενα θα κρατήσουν από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και θα εκδηλωθούν στην Δυτική - Κεντρική αλλά και την Βόρεια Ελλάδα.

Καλή βδομάδα λοιπόν και υπομονή μέχρι να ...δροσίσει.