Τι διαβάζεις;

Η πρόγνωση που διαβάζεις καλύπτει περίοδο μιας εβδομάδας και χαρακτηρίζεται από μια ....μινιμαλιστική προσέγγιση, σε ότι αφορά το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα στοχεύει να σου γνωστοποιήσει τις ουσιαστικές καιρικές μεταβολές που κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολο να αποθηκευθούν στην μνήμη σου. Περιγράφει μόνο σημαντικά καιρικά φαινόμενα, ανανεώνεται κάθε Παρασκευή βράδυ και ...ΣΠΑΝΙΩΣ αποτυγχάνει!!!

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πρόγνωση Καιρού 45ης εβδομάδας του 2015 (1-7 Νοεμβρίου).

Ισχυρός “φράσσων αντικυκλώνας” καλύπτει την Κεντρο-ανατολική Ευρώπη και ...εμποδίζει ένα βαθύ χαμηλό (που παραμένει “εγκλωβισμένο” στο Νότιο Ιόνιο) να κινηθεί Ανατολικά –Βορειοανατολικά, όπως συνήθως συμβαίνει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τις δύο επόμενες μέρες (ΣΚ), να επικρατεί μεν συννεφιά σε όλη σχεδόν τη χώρα, όμως βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται μόνο στα Νότια και Δυτικά τμήματα της χώρας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι έντονα στα νησιά του Ιονίου, αύριο και μεθαύριο.   

Η επόμενη βδομάδα λοιπόν, επειδή η συνοπτική κατάσταση -δηλαδή τα επικρατούντα καιρικά συστήματα - παραμένει σχετικά αμετάβλητη, μας επιφυλάσσει ηλιοφάνεια και σχετικά σταθερές και καλές για την εποχή θερμοκρασίες (καλά νέα δηλαδή, για τις συλλογές αγροτικών προϊόντων -καλαμπόκι βαμβάκι - των φίλων Αγροτών τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Μακεδονία).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και Ανατολικά τμήμτα πραμένουν από Βόρειες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Από κει και πέρα εξασθενούν λίγο χωρίς να αλλάζουν διεύθυνση.  


Καλό Σαββατοκύριακο και καλή εβδομάδα. 




Και ...επειδή όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γή με ζωγραφιά .....απολαύστε συμπυκνωμένο καιρικά το 24ωρο της 28ης Οκτωβρίου. Το μαύρο χρώμα στην αρχή και στο τέλος οφείλεται στην Ανατολή και Δύση του Ήλιου, ενώ οι πορτοκαλι κουκίδες με κίτρινο σταυρό αποκαλύπτουν τα σημεία όπου ανιχνεύτηκαν αστραπές δηλαδή περιοχές που είχαν καταιγίδες.




Sat24 lightning video impression for Wednesday, October 28, 2015


Η φωτογραφία προέρχεται από γεωστάσιμο δορυφόρο που περιστρέφεται ταυτόχρονα με τη Γη (ίδια ταχύτητα περιστροφής) σε ύψος 36000 km περίπου. Εξήγηση της έννοιας του γεωστάσιμου ακολουθεί στο παρακάτω βίντεο.

Μπλέ χρώμα η Γή, πράσινο ο Δορυφόρος και καφέ η επιφάνεια που φωτογραφίζεται (για εμάς η Ευρώπη).
Προέλευση βίντεο : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Geostat.gif#/media/File:Geostat.gif